Έρευνες για το εξασθενές χρώμιο στην Κοζάνη.

exasthenes-xrwmio-kozani-99622  
Τις αιτίες της ρύπανσης στο νερό των δημοτικών κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου αναζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στις τοπικές γεωτρήσεις.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, από σήμερα ξεκινούν μετρήσεις και αναλύσεις για τη διερεύνηση των πιθανών αιτίων της συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου στις συγκεκριμένες γεωτρήσεις.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει πού οφείλεται η παρουσία του. Ακούστηκαν απόψεις που την αποδίδουν στα πετρώματα της περιοχής ή στην τέφρα από τις καμινάδες της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει και εργαστηριακή έρευνα έκπλυσης τέφρας με νερό προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου. Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται σε επίπεδο διερεύνησης και πιστεύω ότι σε δέκα μέρες θα έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις ακριβείς συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου στο νερό, ο κ. Σόκουτης διευκρίνισε ότι οι αναλύσεις που διεξήγαγε το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έδειξαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τις αρχικές αναλύσεις της ΔΕΥΑ Κοζάνης.
Σημειώνεται ότι η τροφοδοσία των δικτύων ύδρευσης με το νερό των γεωτρήσεων επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι το νερό του δικτύου δεν θα χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια