Τραγωδία με τους ζιφιούς στην Κρήτη – Κυοφορούσε ο θηλυκός που πέθανε.

Συνεχίζεται η τραγωδία με τους εκβρασμούς ζιφιών στην Κρήτη. Όπως ενημερώνει η ΜΚΟ Αρίων χθες Κυριακή 6 Απριλίου ακόμα δύο νέοι ζιφιοί προσάραξαν στους Καλούς Λιμένες, Ηρακλείου της Κρήτης.

Ο ένας ήταν αρσενικός, με μήκος πάνω από πέντε μέτρα και εκβράστηκε νεκρός στη παραλία. Ο δεύτερος βρίσκεται στα ρηχά του κόλπου και τριγυρνά. Αύριο με την καθοδήγηση της Δρ. Κομνηνού θα νεκροτομηθεί το νεκρό ζώο για να συλλεχθούν δείγματα για εξακρίβωση της αιτίας θανάτου του. Ο ΑΡΙΩΝΑΣ θα υποστηρίξει την νεκροτόμηση με κτηνιάτρους εθελοντές από το δίκτυό του και θα εποπτεύσουν την περιοχή για άλλα τυχόν ζώα.
—Κυοφορούσε το θηλυκό κητώδες που πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα
Επίσης, ο θηλυκός ζιφιός που προσάραξε νεκρή στις 3 Απριλίου στο Καστρί , Ηρακλείου, Κρήτης, κυοφορούσε! Μόλις ξεκίνησε η νεκροψία ένα έμβρυο ζιφιός, θηλυκό και μήκους περίπου ενός μέτρου και είκοσι εκατοστών αποκαλύφθηκε μπροστά τα έκπληκτα μάτια της Κτηνιάτρου.
“Στη Νότια Κρήτη διαδραματίζεται μια τραγωδία εδώ και μέρες που έχει παράπλευρες απώλειες νεκρούς ζιφιούς, τα ζώα, τα οποία δεν είναι πολύ καλά γνωστά στην επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα”, αναφέρει η Δρ. Αιμιλία Δρούγα, επιστημονική υπεύθυνη του ΑΡΙΩΝΑ. Η μητέρα ήταν ακόμη σε κύηση και δεν πρόλαβε να γεννήσει πιθανόν το πρώτο της νεογέννητο, μια και ήταν νεαρή. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία άμεση δράση.
Τα νεογέννητα των ζιφιών όταν γεννιούνται είναι συνήθως , περίπου 2,70 μ. σε μήκος ( Heyning 2002 , Mead 1984 ). Η σωματική ωριμότητα των Ζιφιών επιτυγχάνεται μεταξύ των 5,9 m και 6,13 m ( Ross 2006 ). Όσο για την περίοδο του ζευγαρώματος και του τοκετού συμπεραίνεται ότι είναι όλο το χρόνο, καθώς δεν υπάρχει κάποιο εμφανές εποχικό πρότυπο.
“Ούτε οι περιοχές αναπαραγωγής τους είναι γνωστές για τα ελληνικά χωρικά ύδατα” προσθέτει η Δρ. Αιμιλία Δρούγα. Η περίοδος κύησης και το μεσοδιάστημα μεταξύ των τοκετών για τους ζιφιούς είναι άγνωστη , αλλά αν λάβουμε υπόψη μας άλλα είδη ραμφοφαλαινών, το διάστημα αυτό, αναμένεται να είναι ένα νεογνό κάθε λίγα χρόνια, παράγοντας που οδηγεί σε μια αργή αναπαραγωγική ικανότητα των συγκεκριμένων ειδών.
Αναμένονται με ενδιαφέρον και οι ιστοπαθολογικές αναλύσεις από τα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ πρόκειται να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τα αίτια θανάτου των ζιφιών στη Νότια Κρήτη.
ANΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια